Thursday, December 9, 2010

Ayunya Ana Raffali..Aiyo.. Dah hampir 5.00 pagi sekarang. Mata ni tak nak tidur lagi. Haih.. Degil! Huhhu.. Nilah akibatnya tidur petang. Lepas solat Zohor tadi, aku terus tidur sampai ke Asar. Ni dah jadi terbalik. Jadi burung hantulah nampaknya. Borak-borak dengan Awar, Yen dan Angah. Akhirnya, tak boleh tidur terus. Haiya..!Ni Ana Raffali. Ayu kan? Aku suka lagunya yang bertajuk Kalau Berpacaran. Bagi aku biasa-biasa saja. Taklah sedap mana. Tapi, penuh erti. Bila cakap Ana Raffali, orang akan tahu tentang stailnya yang lain daripada yang lain. Buat persembahan sentiasa berbaju kurung atau kebaya. Memang ayu.


Cerita yang aku nak cerita ni lain sebenarnya. Hehe.. Hari tu, masa balik Kajang aku ke surau pada hari Jumaat. Dengar ceramah. Kiranya malam Sabtulah kan.. Lepas ke surau, aku, Angah, Abang Cik dan Ayah ke sebuah kedai makan yang terletak di Bangi. Bila kami masuk ke kedai tu, semua orang yang ada dalam tu pandang ke arah kami. Apa hal pandang-pandang?? Macam tak pernah tengok orang. Pelik betul. Lepas tu barulah aku tertangkap yang mereka tu tengok kami sebab kami semua ayu sangat berbaju kurung. Ayah dan Abang Cik pula berjubah. Hehe.. Alim kan? Kelakar pula rasanya. Tapi, bila difikirkan balik, apa yang pelik sangat kalau berbaju kurung? Mesti ada yang cakap baru balik dari kenduri kahwin. Mana taknya, baju aku pun dah macam nak pergi nikah dah. Semua putih dari atas sampai bawah. Tinggal pakai selendang dengan mahkota saja atas kepala. Haha!

Bila aku balik kampung, tiba-tiba nenek aku cerita perihal berbezanya anak dara zaman dulu-dulu dengan zaman sekarang. Aku serius baru tahu yang orang perempuan zaman dulu pakai kain semuanya. Aku fikir segelintir saja. Huhu.. Bayangkan satu kampung kecoh kalau ada seorang anak dara tu pakai seluar. Kira tak boleh buat menantulah.. Lebih kurang macam tulah. Ini maknanya orang perempuan zaman dulu memang sopan sangat sampaikan benda macam tu pun diambil kira. Wow! Teruja aku tau. Hm.. Memang terbalik dengan zaman sekarang. Sekarang pakai seluar dah jadi kebiasaan. Aku sendiri pun pelik bila tengok ada perempuan muda yang pakai baju kurung pergi Alamanda. Macam nak pergi majlis kahwin. Lagi-lagi yang pakai kebaya. Yang itu memanglah kan? Haha.. Bila difikirkan balik, fikiran aku kolot, mungkin?

Dunia ni dah jadi pelik agaknya. Huhu.. Sedikit sebanyak terkesan juga dengan cerita nenek aku. Mana taknya, terkena batang hidung sendiri. Hehe.. Macam orang jahiliyyah dulu. Pelik bila tengok orang berpakaian tutup sana-sini. Orang yang lebih baik dipandang pelik. Em.. Aku tak tujukan pada sesiapa melainkan untuk peringatan pada diri sendiri. Cuma ingin berkongsi sahaja. Lagipun ni blog aku kan? Hehhe..

Hm.. Rupanya impian aku nak berbaju kurung bukan impian semata-mata. Hehe.. Pelik kan impian aku? Nilah salah satu impian aku. Susah sangat nak buat benda ni. Nampak senang kan? Tapi, susah sangat. Tak tahu kenapa. Fikiran aku dah diset untuk pakai baju macam ni kalau ada acara-acara tertentu sahaja. Macam juga baju tidur. Kebanyakan hari aku di rumah pakai baju tidur lengkap menjelangnya malam. Bilalah agaknya aku nak berubah??


0 komentar: