Tuesday, February 2, 2010

Terus-terang atau bohong??

Perkara yang aku paling benci kat dunia ni ada dua..

Pertama, menyakiti keluarga sendiri.

Kedua, menyakiti kawan sendiri.

Prinsip aku, berkata benar walaupun pahit. Kalau tanya orang lain sama ada terus-terang atau berbohong lagi baik, mestilah orang cakap berterus-terang lagi baik. Hakikatnya, mampukah kita terima kebenaran tu? Lepas apa yang terjadi, tak mungkin lagi aku akan jadi seorang yang jujur. Belajar daripada pengalaman kan.. Hanya memakan diri saja nanti. Ya, kadang-kadang bila dah terlepas cakap baru aku terfikir yang aku ni sememangnya lurus. Atau bahasa adik aku, 'lampi'.. Huh.. Sepanjang malam tadi aku berfikir kenapalah aku ni terlalu jujur?? Salahkah aku jujur? Bagi aku, kejujuran pun boleh memutuskan tali persahabatan..

Mungkin ada orang yang boleh buat tak tahu kalau perkara macam ni terjadi. Mungkin mereka akan cakap, "Biarlah, aku dah cakap benda yang betul kan.. Dia nak marah pun apa aku kisah..". Aku dah cuba nak buat macam tu. Tapi, lepas tu aku masih rasa seolah-olah ada batu yang besar menghempap aku. Aku memang takkan tenang dengan prinsip begitu.

Bagi sesiapa yang berkaitan, tolonglah maafkan aku. Aku dah puas menangis sebab sakitkan hati kawan-kawan aku disebabkan kejujuran aku ni. Lepas apa yang berlaku, aku tak dapat nak tarik balik kata-kata aku. Cuma ini saja aku boleh buat. Aku boleh minta maaf saja. Aku tak mampu nak mengikis kemarahan kamu semua. Aku juga manusia biasa yang punya kelemahan. Ya Allah, ampunilah aku..

0 komentar: